Zoeken in deze blog

donderdag 21 januari 2010

Yves Beaumont bij Galerie Jan Dhaese

Aan de vorige tentoonstelling in zijn galerie heeft Jan Dhaese wellicht een kleine vrachtwagen potgrond overgehouden. De tomatenkweek in zijn tuin kan er deze zomer misschien goed bij varen. Maar nu is de galerieruimte weer getransformeerd tot de perfecte omgeving voor de schilderijen van Yves Beaumont.
Toen de kunstenaars in het midden van de 19de eeuw hun ateliers verlieten om hun schildersezel in het landschap neer te zetten, wilden ze het academisme achter zich laten om de echte natuurlijke omgeving in zich op te nemen en meteen weer te geven.
Noem Yves Beaumont gerust een 'landschapsschilder' met de nadruk op de beide onderdelen van het woord. Hij benadert het landschap of delen ervan als een schilder die er naar streeft het waargenomene in een nieuwe, artistieke realiteit om te zetten.
In sommige werken zie je bomen of takken opduiken, andere lijken op schaduwplekken en weerspiegelingen in het water.
In hun ogenschijnlijke eenvoud zien ze er bij nader inzien meestal heel 'doorwrocht' uit (een ouderwets woord om aan te duiden dat schilderen voor Yves Beaumont wel degelijk een werkwoord is). Schilderen is voor hem dikwijls wegschilderen tot alleen de essentie overblijft.

Soms drijft hij de focus op het detail zo ver door dat de omgevingsbetekenis verloren gaat en de nieuwe werkelijkheid een quasi abstract gegeven wordt (zoals bijvoorbeeld in het werk dat vooraan links van de schouw hangt). Toch blijven ook hier (boven-) natuurlijke krachten aan het werk in de strijd tussen de grijswaarden.

De subtiliteit in het (beperkte) kleurgebruik is een bijzondere kracht in het werk van Yves Beaumont. Bij het zien van sommige werken denk ik onbewust aan bepaalde schilderijen van Raoul De Keyser (en laat dat uiteraard een compliment zijn).

Nog tot 28 februari 2010
bij Galerie Jan Dhaese
Ajuinlei 15B
9000 GENT

do-vr-za: 14 - 18 uur
zo: 11 - 14 uur

www.jandhaese.be

(c) kunstenwerken: Yves Beaumont (c) foto's: Artspotter

Geen opmerkingen: