Zoeken in deze blog

woensdag 26 januari 2011

Christian VAN HAESENDONCK, een flaneur in de marge bij galerie EL

Wie dezer dagen bij Galerie EL binnenkomt, wordt meteen getroffen door de sobere invulling van de gepresenteerde werken: kleine tekeningen die zich dikwijls tegen de rand van een groter blad ophouden, notities in de marge. Het lijkt wel of hier een kunstenaar met pleinvrees aan het werk is.

In de ideële voetsporen van Charles Baudelaire wandelt Edmund White in zijn boek 'De flaneur' (uitg. Atlas, 2002) door Parijs om de stad op een onverwachte en onvoorziene manier te ontdekken. Gedreven door een mengeling van interesse en toeval verkent hij de stad.
In feite gaat Christian Van Haesendonck (°1957) op een gelijkaardige manier te werk tijdens de 'wandelingen' in zijn hoofd. Flaneren is per definitie drentelen, rondslenteren zonder doel. Een flaneur is dus niet bang om te verdwalen. Maar flaneren is ook wandelen om gezien te worden.

Van Haesendonck is een flaneur op papier. Als docent kunstgeschiedenis (KASKAntwerpen), meerbepaald in de 'problematiek van de avantgarde in de 20e eeuw', kent hij bovendien zijn klassiekers.
Als flaneur op papier laat hij onderbewuste en onbewuste gedachten via zijn pen ontsnappen om op die manier nieuwe, onbetreden paden te creëren.

Zaaloverzicht Galerie EL

Van Haesendonck creëert in zijn tekeningen nieuwe 'wandelkaarten', als vaststelling van en commentaar op de hem omringende wereld, steeds letterlijk EN figuurlijk in de marge.
Je gaat toch onvermijdelijk de link leggen met de 'écriture automatique' waar de surrealisten mee experimenteerden.
(Ecriture automatique = schrijven zonder vooropgezet idee, met het opzet de tekst te gebruiken voor een literair doel)

In feite doet Christian Van Haesendonck hetzelfde met tekeningen. Zijn taal is in hoofdzaak een beeldtaal, een minuscuul taalfragment niet te na gesproken.
Naar verluidt maakt de kunstenaar zijn ontwerpen dikwijls tijdens vergaderingen. Bij hem fungeert de pen of stift als verlengde van wandelende, verdwalende gedachten.

Let ook op de uitgave van het boekje met teksten van Annie Reniers (kunsthistorica VUB) met tekeningen van Christian Van Haesendonck: 'Appels de lumière cachée', uitgeverij Venus d'ailleurs (Nîmes), 2009.

Flaneren in de marge met Christian Van Haesendonck kan nog tot 13 februari 2011
bij Galerie EL
Drieselken 38
9473 WELLE

vrijdag - zaterdag - zondag: 14 - 18 uur


Geen opmerkingen: