Zoeken in deze blog

maandag 19 december 2011

Manor Grunewald bij Galerie Fortlaan 17 te Gent

Onder de enigmatische titel 'I always wanted to be David Copperfield, but I turned out to be a painter' stelt Manor GRUNEWALD (°1985) tot 28 januari 2012 tentoon in zijn 'huisgalerie' FORTLAAN 17. Twee jaar geleden was hij hier in dezelfde periode te gast met zijn soloshow 'Propose a course for action, a solution to an issue, or questions for further study'. Blijkbaar houdt hij van confronterende titels, zowel voor de toeschouwer als voor zichzelf.


(c) Manor Grunewald & Galerie Fortlaan 17, 2011

Amper 26 is hij, maar hij heeft reeds een enorme artistieke weg afgelegd. Als voormalig graffitikunstenaar heeft hij de de 'stiel' op straat geleerd, maar in een niet aflatend werkproces heeft hij zijn schilderkunstig onderzoek technisch en beeldmatig in het atelier verdergezet.
Het verzamelen van beeldmateriaal vormt nog steeds de basis en vertaalt zich allereerst in zijn collages en mixed media op papier. In elk van zijn schilderijen baant hij zich vervolgens een weg door diverse lagen informatie via dun aangebrachte picturale middelen als olieverf, spuitlak, acryl, potlood, marker, duimspijkers,... (technieken die hij overigens vrolijk door en naast elkaar gebruikt).


Manor Grunewald: Echo's de L'histoire, L'homme au miroir magique, 2011 (detail)

Sommige doeken geven vanop afstand meteen een duidelijk verhaal prijs, maar blijken bij nader inzien onderliggende beelden te bevatten. What you (first) see, is not always what you get. Andere schilderijen lijken dan weer slechts vage oppervlakken tot je ze in detail gaat bekijken. Neem nu het grote tweeluik 'Echos de L'histoire de l'homme, L'homme au miroir magique' (2011 met het zwart op zwart 'verborgen' klassieke beeld van de moeder met Christusfiguur.


Manor Grunewald: Casablanca, 2011

Maar Grunewald gaat soms ook ronduit voor de minimale ingreep met maximaal effect, zoals in 'Casablanca' (2011), dat je meteen bij de voordeur begroet.

Manor Grunewald: Studio Floor, 2011

Even minimaal, maar tegelijk met een 'fetish-karakter' en een persoonlijke (kunst)historische achtergrond wordt het waar hij zijn 'Studio Floor' (2011) presenteert. Een stuk plankenvloer van 3 bij 2,5 meter uit zijn (voormalig) atelier ligt hier als een statement, als verwijzing naar het podium voor de kunstenaar die, net zoals de goochelaar David Copperfield, zijn kunsten wil vertonen. In tegenstelling tot de glitter en glamour van David Copperfield, houdt Manor Grunewald het bij de verfspatten op een oude plankenvloer. Bovendien gaat het hem niet om die ene grote, spectaculaire goocheltruc, maar om het constante doorwerken aan een oeuvre, waarbij hij niettemin ruimte laat voor het experiment. Neem nu zijn schilderij 'A few deliveries from a new source', waarin hij twee verschillende dragers (hout en linnen) met een uiteenlopende bewerking samenvoegt in één werk.
Manor Grunewald: A few deleveries from a new source, 2011

Waar hij tot voor kort graag installaties met zijn schilderijen maakte, verschijnen ze nu stuk voor stuk in de schijnwerpers. Het ene schilderij verbergt niet langer het andere. Voor Grunewald was het een manier om de aandacht van de toeschouwer aan te scherpen, maar zijn werken kunnen met gemak de directe confrontatie aan.

Op de tweede verdieping van de galerie duikt met 'That elegant touch' een sculptuur op die ik beschouw als de driedimensionale vertaling van zijn picturale werk. Het doet me denken aan een 'goochelkast' waarmee de David Copperfields van deze wereld hun bevallige assistentes (of ander schoon volk) naar believen laten verdwijnen of verschijnen. Grunewald is nu zowel David Copperfield als kunstenaar geworden. Maar de grootste truc van goochelaars bestaat er toch in de aandacht af te leiden zodat we enkel het hoogtepunt te zien krijgen: Manor Grunewald turned out to be a painter... !

Inmiddels is zijn werk te zien van Gent over Amsterdam tot New York en San Francisco.

Tot 28 januari 2012 kunt U deze tentoonstelling nog ontdekken bij

Galerie Fortlaan 17
9000 GENT

woensdag, donderdag, vrijdag: 14 - 18 uur
zaterdag: 12 - 18 uur

Gesloten van 24 december 2011 tot 3 januari 2012




 

Geen opmerkingen: