Zoeken in deze blog

maandag 29 oktober 2012

Op stap door 'Open Ateliers' in Gent, deel 1: PRESTIGE & Co

Op 20 en 21 oktober laatstleden gingen, op initiatief van NUCLEO, de deuren van heel wat Gentse kunstenaarsateliers open. Maar het bleef niet beperkt tot de kunstenaars met een atelier dat door Nucleo beheerd wordt. Liefst 150 kunstenaars, 75 ateliers, 10 organisaties, 7 exposities en 35 locaties  hielden zich klaar om dat weekend kunstliefhebbers te ontvangen.
Zelfs voor een geoefende Artspotter was dat uiteraard van het goeie te veel. Een goede planning drong zich dus op en een spijtige eliminatie van ongetwijfeld interessante adressen was onvermijdelijk.

Wij kozen voor 4 grote omgevingen: de buurt van het Sint-Elisabethbegijnhof, de Leopoldskazerne, het Begijnhof O.L.V. Ter Hoye in de Lange Violettestraat en het voormalig KTA op de Lindenlei.


'Prestige' in de Sophie van Akenstraat 13

Vandaag nemen we U mee naar de eerste omgeving met enkele ateliers en de tentoonstelling 'PRESTIGE' met een aantal kunstenaars uit de 'Nucleo-stal'.

De tentoonstelling 'PRESTIGE' op de benedenverdieping van het huis in de Sophie van Akenstraat 13 van het Sint-Elisabethbegijnhof kwam er op initiatief van Nicoline van Stapele, die haar rol als curator op schitterende wijze gecombineerd heeft met haar eigen inbreng als kunstenaar.

Ter herinnering voor wie het zelf gezien heeft en ter illustratie voor wie er toen niet bij was, nemen we U in woord en beeld even mee door de tentoonstelling en enkele aanverwante plekken.
 
 
Kristof Van Heeschvelde, atelierzicht
 
Als 'voorgerecht' naar de tentoonstelling komen we terecht in het atelier van Kristof VAN HEESCHVELDE (die ook met een werk in 'Prestige' zit), een kunstenaar in wiens werk de mens centraal staat. Dat leidt niet noodzakelijk tot 'mooie' verhalen, maar wel tot magistraal in beeld gebrachte vertellingen en situatieschetsen. Want Van Heeschvelde stelt prangende vragen over het suprematisme en egocentrisme dat bij de mens ingebed zit.
 
Binnenkort hopen we U uitgebreid kennis te laten maken met het werk en het gedachtegoed van deze kunstenaar.
 
*
 
Alvorens de eigenlijke 'Prestige'-tentoonstelling te bezoeken, wil ik toch nog even wijzen op de uitgangspunten van de deelnemende kunstenaars bij monde van de curator Nicoline van Stapele:
 
"Het ligt in onze bedoeling een selectie binnen de groep Nucleo kunstenaars te maken. Een selectie die gebaseerd is op de aard van het werk en het vermoeden dat het zou kunnen werken binnen de (beperkte) tentoonstellingsruimte van dit oude huis. Selectie gebaseerd op leeftijd, 'ranking', afkomst (nationaliteit) of sekse interesseren ons niet.
.../...
Het huis ademt een onnavolgbare vergankelijkheid uit."
 
De installatie van de verschillende kunstwerken leidt tot schitterende confrontaties met elkaar en met die 'vergankelijke' omgeving. Ruimte en werk lijken voor en door elkaar geschapen. De overkoepelende titel 'Prestige' mag dan met een zekere ironie gekozen zijn, toch heeft deze tentoonstelling in haar bescheiden omvang een immense indruk nagelaten 
 

Stephanie Leblon (Prestige)
 
 In de kamer tegenover het atelier van Kristof Van Heeschvelde hebben Stephanie LEBLON (binnenkort uitgebreid in Waterschoenen n.a.v. de tentoonstelling 'Vertigo' in Keulen, samen met Hedwig Brouckaert en Colin Waeghe) en Stephanie MAESEELE een onderkomen gevonden.
 

Stephanie Maeseele (Prestige)
 
 
 
Bardthesque (Prestige)
 
BARDTHESQUE toont een 'speelse' installatie met duistere kantjes in een tussengangetje 
 

Nicoline Van Stapele, detail uit installatie (Prestige)
 
Een voormalige 'keuken' waar Kristof VAN HEESCHVELDE uitzicht heeft op de gestructureerde, driedimensionale wereld van BRANTT en Nicoline VAN STAPELE  zich in een hoekje boven de gootsteen teruggetrokken heeft met de vraag "What's on a woman's Mind ?". (Het leven is meer dan afwassen alleen...)

Kristof Van Heeschvelde, Brantt & Nicoline Van Stapele (Prestige)
 
 
Mario De Brabandere & Nicoline Van Stapele (Prestige)
 
 Wie anders kon beter met deze muur omgaan dan Mario DE BRABANDERE ? Het is natuurlijk verre van de eerste keer dat hij ons intens gelukkig maakt met zijn 'eenvoudige' ingrepen. Maar ook als tekenaar en schilder staat hij heel hoog bij ons in het vaandel. U moet zijn naam maar eens invoeren in de zoekbalk van Waterschoenen. In Villa De Olmen (Wieze) zagen we hem ooit de duistere kelder ombouwen tot een ware schatkamer.
 
De dialoog met de installatie van Nicoline VAN STAPELE zorgt voor een evenwichtige rust.
 

Olivier Goethals (Prestige)
 
 In het doorkijkje... werk van Olivier GOETHALS en in de hoek van de traphal een sobere ingreep van Ben BENAOUISSE.
 
 
 Ben Benaouisse (Prestige)
 
 Als we water horen en zien stromen (in videoprojectie) is hoogstwaarschijnlijk Ann DECAESTECKER in de buurt. Haar werk is hier eens te meer fenomenaal ingeplant.


Ann Decaestecker (Prestige)
 
 Net voor de achterdeur leidt een smalle gang naar... een houtskooltekening van Maaike LEYN. 
Commentaar overbodig...

Maaike Leyn (Prestige)
 
 Mira ALBRECHT, die we onlangs nog de show zagen stelen in  de stadstentoonstelling KRASJ te Ninove, zorgt ook hier in de tuin voor de onverwachte, kleurrijke noot.
 

Mira Albrecht (Prestige)
 
Wim DE MAAT trekt zich terug in de halve duisternis van een achterkamertje... 
 
Wim de Maat (Prestige)
 
Tot daar een bondig overzicht van de Prestige-tentoonstelling.
 
*
 Op de verdieping maken we nog kennis met het (voorlopige) minuscule atelier van Vicky LEMA, die we binnenkort te zien krijgen in de eerstvolgende editie van Happy House (waarover later meer...)
 

Vicky Lema, atelierzicht (detail)
 
We verlaten het gebouw in de Sophie van Akenstraat en gaan op zoek naar de Simon de Mirabellostraat, waar we een bezoek brengen aan Maria DE GREVE (een 'oude' bekende van Waterschoenen en recent nog uitgebreid in beeld naar aanleiding van de tentoonstelling 'Sans gêne' in Villa De Olmen te Wieze).
 
Ten slotte brengen we een bezoek aan het atelier van haar overbuur Lucas DEVRIENDT, die we met zijn onwaarschijnlijke portretten al eens in beeld brachten bij zijn tentoonstelling in de Antwerpse Galerie Van De Weghe.
 

Lucas De Vriendt, atelierzicht
 
 In onze tweede bijdrage over de 'Open Ateliers 2012' nemen we U binnenkort mee naar de Kazerne in de buurt van het Citadelpark.


Geen opmerkingen: