Zoeken in deze blog

zondag 15 september 2013

Brecht Van Maele - Taalgrens / Frontière linguistique



 © Brecht Van Maele



In 2010 berichtten we hier al eens over de fotograaf Brecht van Maele, die toen tentoonstelde in de galerieruimte van architectenbureau A154 met een zwartwit reeks over de zustersteden Oostende en Banjul.

Sindsdien gaan de zaken hard voor Brecht, met regelmatige publicaties in De Standaard.

Nu gaat hij nog een stapje verder, met zijn project rond de taalgrens. Hij wist uitgeverij Snoeck te strikken, die dit project uitgeeft als fotoboek, het eerste op zijn naam. Samen met de voorstelling van dit boek wordt de reeks ook voorgesteld bij Galerie Flinxo in Gent.

De taalgrens bestaat dit jaar 50 jaar. Of bestaat hij niet? Dat is net de vraag die de fotograaf met deze reeks probeert te achterhalen.

Gedurende talloze maanden zwierf hij rond langs de denkbeeldige lijn die de taalgrens uitmaakt, op zoek naar bewijzen of kleine aanwijzingen van dit fenomeen.

Grote bewijzen zijn er niet, op een enkele Vlaamse leeuw na, die door een nietsvermoedende Japanse toerist wordt heen en weer gezwaaid voor het oog van de camera's van zijn reisgenoten.

Met een sterk oog voor esthetiek weet hij evenwel de kleine details in de marge te vatten die de ene keer het bestaan bevestigen en de andere keer de absurditeit van de politieke constructie weergeven. Twee door een kromme lijn van elkaar gescheiden voorgevels en een man die op de scheiding in een rioolput afdaalt, een man die gelaten staat te wachten naast zijn auto terwijl een paard gezapig kijkend de weg verspert, een landschap waarbij de taalgrens over de hele lengte gehuld is in een ochtendmist. Soms subtiel, soms openlijk frivool, maar telkens de vinger op de wonde.

 © Brecht Van Maele


Het boek en de reeks nemen geen standpunt in, Van Maele is geen voor- of tegenstander van zijn onderwerp. De fotograaf registreert en laat de keuze over aan de kijker.

Gaat u dus vooral kijken, nog tot 6 oktober in galerie Flinxo, of bestel het boek rechtstreeks bij Uitgeverij Snoeck.

 © Brecht Van Maele





 © Olivier Vander Biest voor Waterschoenen

Geen opmerkingen: