Zoeken in deze blog

maandag 9 december 2013

EXTRA TIPS VAN WATERSCHOENEN

Naast de dit jaar besproken tentoonstellingen zijn er natuurlijk nog heel wat initiatieven die we graag zouden gaan zien. Maar natuurlijk kunnen we niet overal zijn, laat staan overal tegelijk. We verdwijnen straks even van het artistieke toneel, maar laten u vanzelfsprekend niet verweesd achter.
Hierna volgen nog enkele EXTRA TIPS voor bezoeken in Aalst, Gent, Meigem, Charleroi, Antwerpen, Brussel, Leuven en Heusden-Zolder.
Veel plezier, bij voorkeur ter plekke, maar desnoods via de links die we u meegeven.



 André VAN SCHUYLENBERG, zopas nog te gast op B.Art tijdens Art Gent, opent binnenkort de deuren van zijn atelier. Hij stelt er een reeks 'schaduwen' tentoon, maar ook juwelen, keramiek,...

zaterdag 14 december 2013 vanaf 18 uur.
verder elke zaterdag en zondag tot 29 december en ook op Kerstdag 25 december, telkens van 14 tot 18 uur.

Eernegemwegsken 1
9300 AALST
(aan het Esplanadeplein tussen Bloemenweelde en Sint-Jozefkerk)

www.facebook.com/andrevanschuylenbergh

*




 Galerie D'Apostrof in Meigem (Deinze) toont nog tot 22 december 2013 werk van Athar JABER  en Damien DE LEPELEIRE.

Elke vrijdag, zaterdag en zondag van 15 tot 18 uur.

Pastoriestraat 59
9800 MEIGEM (Deinze)


 *



 Marcel MARIËN, Belgisch surrealist 'par excellence' krijgt, onder de titel 'Le passager clandestin' nog tot 19 januari 2014 een fantastisch eerbetoon in Het Museum voor Fotografie van Charleroi (Mont-sur-Marchienne). Dat het hier gebeurt is hoegenaamd geen toeval vermits Xavier Canonne daar directeur is.

Diezelfde Xavier Canonne is de expert (eveneens 'par excellence') inzake het surrealisme in België. Zijn boek uit 2006 en de gelijknamige tentoonstelling waarmee het BAM (Beaux-Arts Mons) zich als totaal vernieuwd museum op de kaart zette, waren hoogtepunten voor de liefhebbers.

Fotomuseum van Charleroi
avenue Paul Pastur, 11
Mont-sur-Marchienne

Dinsdag t.e.m. zondag: 10 - 18 uur.


*

 © Javier Téllez, Still uit 'Caligari and the Sleepwalker', 2008


 De tentoonstelling 'Praise of Folly' van Javier TELLEZ in het S.M.A.K. heb ik al een hele tijd geleden bezocht, maar de bespreking is een beetje verdronken geraakt in het overaanbod van de laatste tijd. Toch wil ik u deze tentoonstelling ten zeerste aanraden. In deze presentatie worden zijn belangrijkste films en installaties van de laatste tien jaar samengebracht. Gezien de vele films is het een tentoonstelling die nogal wat tijd vraagt van de bezoeker.
Ik verwijs u graag naar het mooie boekje met zaalteksten dat u bij het begin van het parcours kunt meenemen.
Onthou vooraf toch al dat deze van oorsprong Venezolaanse kunstenaar de zoon is van twee psychiaters en dan zal de hele thematiek en methodiek van de films en de installatie 'The Greatest Show on Earth' (met de circustent in de grote zaal aan de voorzijde van het museum) u al een stuk duidelijker worden.

Meer informatie HIER, waar u de zaalteksten reeds vooraf kan downloaden.

Wandel zeker ook met bijzondere aandacht door de 'tentoonstelling in de tentoonstelling' met tekeningen van K.F. DRENTHE, uit de collectie van het Museum Dr. Guislain, waarin we een scherpe blik krijgen op het leven binnen de psychiatrische instelling in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw.


 © K.F. Drenthe @ Museum Dr. Guislain, Gent

 *

 2/20/2010, 6:53 am - 7:53 am, S 37°40.831' © Hans-Christian Schink


 Zaterdag 7 december opende in de Antwerpse fotogalerie 'Gallery Fifty One' de tentoonstelling '1h' van Hans-Christian SCHINK.

Voor deze serie heeft hij zijn camera letterlijk naar de zon gericht, telkens gedurende een belichtingstijd van 1 uur, waardoor een 'echt' solarisatie-effect ontstond. De hele serie in zwart-wit bestaat uit 24 landschappen, genomen op diverse plekken over de hele wereld...

 FIFTY ONE FINE ART PHOTOGRAPHY
ZIRKSTRAAT 20
2000 ANTWERPEN

tot 25 januari 2014

Dinsdag t.e.m. zaterdag: 13 tot 18 uur 

*

Lieve Van Stappen, Shame, Echoes of revolt, Foto © Paul Louis
@ Pianofabriek, Sint-Gillis, 2013

Vanuit haar beeld 'Beggar' legde Lieve Van Stappen associaties met de vele daklozen die in Brussel en andere grote steden rondzwerven: politieke en andere vluchtelingen die vroeg of laat illegalen werden, mensen zonder rechten. Maar de trieste band gaat verder naar mensen wereldwijd die door oorlog of geweld op de vlucht zijn. In 'Echos of revolt' zitten ook geluidsfragmenten met de stemmen van die 'afgewezen' mensen...  

Maar er is veel meer in deze tentoonstelling...

SHAME! (Hide & Show)
Een project van ERROR ONE in samenwerking met Pianofabriek Sint-Gillis, Brussel
Nog tot 21 december 2013
Pianofabriek, Fortstraat 35, 1060 Sint-Gillis

met werk van
MARIE JULIA BOLLANSÉE, SARA BOMANS, MAXIME CHRISTIAENSEN, CEL CRABEELS, SANNE DE WOLF, MARIA GABRIËLLE, FILIP GILISSEN, ERMIAS KIFLEYESUS, GEORGIA KOKOT, ADAM LEECH, HUBERT MARÉCAILLE, MICHÈLE MATYN, FEMMY OTTEN, LIEVEN PAELINCK, DOUGLAS PARK, KARL PHILIPS, ADRIEN TIRTIAUX, JORIS VAN DE MOORTEL, ESTER VANNUTEN, LIEVE VAN STAPPEN


Capture nr 7, Sara Bomans
 Foto Remco Roes


Open van maandag tot zaterdag van 14 uur tot 18 uur
Uurregeling auditorium onder voorbehoud

Vrije toegang

www.errorone.be
ERROR ONE is een zwervend initiatief voor hedendaagse beeldende kunst

www.pianofabriek.be

*





Op 4 december opende in de Leuvense Universiteitsbibliotheek de expo ‘The Prélude Pathétique’. Tijdens de tentoonstelling geven 27 kunstenaars hun visie op het eeuwenoude thema van de transfiguratie. Deze tentoonstelling is de eerste editie van een reeks activiteiten waarmee LUCA School of Arts een platform wil creëren voor haar jonge talent en haar gevestigde waarden; niet enkel Luc Tuymans en Michaël Borremans, maar ook Philippe Van Snick, Dan Van Severen, Herman Asselberghs, David Claerbout en vele anderen krijgen een plaats in deze expo.
                  
Transfiguratie

De titel van de tentoonstelling, ‘The Prélude Pathétique’, is ontleend een videoclip van Lady Gaga, Marry the Night, waarin ze transformeert tot diva. Daaruit werd ook het thema van de transfiguratie gedistilleerd. De tentoonstelling wil stilstaan bij transfiguratie en de verbeelding ervan in het artistieke proces. Het thema vat ook de huidige positie van het hoger kunstonderwijs samen. Verschillende kunsthogescholen in Vlaanderen werken momenteel volop aan grootschalige reorganisaties. Transfiguratie, metamorfose, verandering, inkanteling... zijn sleutelwoorden in dit hele proces.
 
Bibliotheek, een symbolische en geladen plaats

De keuze voor de Leuvense Universiteitsbibliotheek als tentoonstellingslocatie is symbolisch. De bibliotheek werd in de twintigste eeuw twee maal wederopgebouwd nadat ze in de as werd gelegd. Meteen een eerste vorm van transfiguratie. De bibliotheek wordt vervolgens nog eens getransfigureerd als unieke historische locatie voor ‘The Prélude Pathétique’. Curator Wim Lambrecht legt uit: “Met deze tentoonstelling wordt de bibliotheek meer dan een plaats waar kennis zich in alle stilte verhult; het wordt een platform waar het talent van vandaag het talent van morgen ontmoet. Het toont de meerwaarde van een samenwerking tussen LUCA Schools of Arts en KU Leuven.”
De samenwerking uit zich ook in de confrontatie tussen actuele kunstwerken en een keuze uit de oude erfgoedcollectie van de universiteit. De gekozen stukken zijn allen op de één of andere manier verbonden met het thema van de transfiguratie en metamorfose. De selectie is zeer uiteenlopend, van een exemplaar van Franz Kafka’s boek ‘Die Verwandlung’ tot een uniek grafbeeld uit Mayombe (Kongo).
 
Jong talent en gevestigde waarden
De gepresenteerde hedendaagse kunstwerken vormen een bijzonder ensemble: ze zijn niet alleen van de hand van gevestigde namen, docenten en onderzoekers, maar ook van jonge alumni.

Deelnemende kunstenaars zijn: Herman Asselberghs, Charif Benhelima, Greet Billet, Michaël Borremans, David Claerbout, Stijn Cole, Willem Cole, Luc Coeckelberghs, Lulu Cuyvers, Marc De Blieck, Bart De Clercq, Jos de Gruyter & Harald Thys, Yvan Derwéduwé, Dieter Durinck, Valentijn Goethals, Ivan Grubanov, Sophie Nys & Danai Anesiadou, Nicolas Provost, Sofie Muller, Matthieu Ronsse, Luc Tuymans, Sofie Van Bossele, Philip Van Isacker, Michaël Van den Abeele, Dan Van Severen, Pieter Vermeersch en Philippe Van Snick.

‘The Prélude Pathétique’ is het resultaat van een samenwerking tussen LUCA School of Arts en de Commissie Actuele kunst van de KU Leuven.

 

Praktisch

Locatie: Universiteitsbibliotheek, Mgr. Ladeuzeplein 21, 3000 Leuven.
De tentoonstelling loopt  tot 31 januari 2014
Open ma-do 11-18u, vr 11-17u; za 10u-13u. Op 23-24.12.13 open tot 17u
Gesloten van 25.12.13  t.e.m. 01.01.14.
 
De toegang is gratis.



 
20 jaar De Mijlpaal
Remake Michel Seuphor
Tot 12 januari 2014
Kunstgalerij De Mijlpaal bestaat in 2013 twintig jaar, en viert dat in 20013-2014 door naast een nieuwe tijdelijke tentoonstelling, een remake van een opgemerkte tentoonstelling uit de afgelopen twee decennia te plaatsen.
Starten doen ze met een terugblik naar de kunstenaar Michel Seuphor (1901-1999), een kunstenaar die ze reeds in 1996 en 2001 voor het voetlicht brachten.
De Seuphor-tentoonstelling van 1996, ‘In het teken van de taal’, werd in samenspraak met de toen 95jarige kunstenaar ontwikkeld: in zijn atelier in Parijs selecteerde hij samen met de galerie een 40tal originele tekeningen, die in De Mijlpaal samen met 65 hexagrammen van de I Tjing werden getoond. Er was ook bijzondere aandacht voor de bibliofiele uitgaven die Seuphor samen met Ronald Ergo (De Prentenier-Ergo Pers) realiseerde.
In het najaar van 2001 werden tijdens de tentoonstelling ‘Abstracte Schilderkunst’ tekeningen, collages, grafisch werk en tapijten getoond die ter beschikking werden gesteld door de Seuphor-erfgenamen. Ook de uitgaven van Ergo, in samenwerking met Seuphor, waren er weer bij, deze keer samen met bundels uitgegeven door Convergence en Rougerie. Daarnaast toonde De Mijlpaal een selectie van werken van kunstenaars die vermeld werden in hét standaardwerk geschreven door Michel Seuphor in 1963, ‘Abstracte Schilderkunst’.
Nu kiest De Mijlpaal dus opnieuw voor Michel Seuphor, met een uitgelezen selectie van werken uit de vorige twee tentoonstellingen.
De Mijlpaal | Brugstraat 45 | 3550 Heusden- Zolder | 011 43 52 02
demijlpaal@skynet.be | www.demijlpaal.com
vrij-zat-zon: 14u-18u en na afspraak
ook open op 23, 24 en 26 december 2013

*

IN FELIXART (Drogenbos) loopt momenteel een overzichtstentoonstelling rond Michel SEUPHOR. Na nieuwjaar volgt een verslag in WATERSCHOENEN.


© Art Spotter voor WATERSCHOENEN

Geen opmerkingen: