Zoeken in deze blog

dinsdag 30 juni 2015

BEAUFORT 2015: Buiten de grenzen



In 2003 ging de ku(n)stmanifestatie 'BEAUFORT: kunst aan zee' van start 'vanuit de idee om hedendaagse beeldende kunst naar de mensen te brengen'.
Als triënnale is BEAUFORT inmiddels aan de vijfde editie toe. Twaalf jaar na de eerste werd gekozen voor een vernieuwing van het concept. Na de talrijke, soms gigantische sculpturen op stranden en openbare plaatsen, plooit Beaufort zich in grote mate terug naar meer intimiteit.
De meteen waarneembare spektakelwaarde wordt teruggeschroefd en de focus komt meer te liggen op ontdekking en confrontatie met de natuurlijke omgeving.
'Buiten de grenzen' overdenkt haar eigen bestaan als triënnale. Meer dan ooit zoekt men naar de confrontatie tussen kunst en natuur.


De organisatoren van Beaufort zochten ondersteunende inspiratie voor deze ommezwaai bij 'Sonsbeek buiten de perken', een expositie in Arnhem (NL) die reeds in 1971 brak met de klassieke beeldententoonstelling.

Toch blijven er op de stranden en andere plaatsen nog voldoende sculpturale ingrepen over. Maar daarover straks meer.

'Deze editie ambieert een meer artistieke focus waarbij de wens aanwezig is om buiten de grenzen van de tentoonstelling en haar tijdelijkheid te treden'


A Dog Republic, Laboratory, 2015


Een terugblik naar de vorige edities kan zeker geen kwaad.

Enkele LINKS naar een aantal iconische beelden van toen zullen ongetwijfeld nog veel meer herinneringen wakker maken. Neem nu de beschilderde kusttram van Roger Raveel, de schildpad van Jan Fabre, de houten olifanten van Andries Botha of 'Caterpillar' van Wim Delvoye, 'Maman' - de gigantische spin op het graf van Ensor door Louise Bourgeois, de stalen 'boom' van Luk van Soom, de 'windvangers' van Daniel Buren, de 'hut' van Aeneas Wilder, de reusachtige gele 'Olnetop' van Nic Ervinck of 'I can hear' it' van Ivars Drulle,...



Oscar Tuazon, Sex Machine, 2012


De eerste en tweede editie werden door toenmalig directeur van het PMMK, Willy Van den Bussche geleid. Vanaf de derde kwam zijn opvolger, Phillip Van den Bossche (PMMK werd Mu.ZEE) in beeld.
De ommezwaai naar de vijfde editie vertaalt zich al meteen in de gebundelde aanpak van liefst 4 curatoren: Phillip Van den Bossche (Mu.ZEE - Oostende), Lorenzo Benedetti (De Appel - Amsterdam), Hilde Teerlinck (freelance curator - voorheen FRAC, Nord-Pas-de-Calais) en Patrick Ronse (Be-Part - Waregem).




Claire Fontaine, Foreigners Everywhere, 2006


Laten we BEAUFORT 2015 even in wat cijfers gieten:

1 Belgische kust
67 kilometer kustlijn
1 provincie
10 kustgemeenten
3 speciale locaties
1 museum
35 kunstenaars of meer
3 zomermaanden
4 curatoren
1 maxi-performance



Liesbeth Doms, Crowning Moments, 2015


BEAUFORT 2015 mag dan inhoudelijk al uitpakken met de ondertitel 'BUITEN DE GRENZEN', wat de geografische opstelling betreft trekt het zich terug binnen duidelijke grenzen. Van noord naar zuid (of omgekeerd) worden de landsgrenzen opgezocht, met in het noorden het ZWIN (Knokke) tegen de Nederlandse grens en in het zuiden DE NACHTEGAAL (De Panne) bij de Franse grens. Centraal ligt het domein RAVERSYDE als derde natuurgebied (met historisch karakter). 
In deze natuurlijke omgevingen liggen kunstwerken soms ver uiteen, zodat de bezoeker tegelijk een natuurwandeling, een zoektocht en een artistieke beleving voorgeschoteld krijgt.
Je kan natuurlijk onvoorbereid het terrein betreden en je laten verrassen, maar enige voorkennis is misschien ook geen slecht idee.
Via de website ligt alle informatie over locaties, kunstenaars en kunstwerken binnen handbereik.




Ingrid Luche, Morceau de Lune, 2015


Maar zoals we reeds aanhaalden blijft ook de eigenlijke kustlijn, het strand niet wezenloos achter.
A DOG REPUBLIC (sinds 2011 een samenwerkingsverband tussen beeldende kunstenaars, een architect, een muzikant en een grafisch ontwerpen) zorgt voor 'Musée Promenade', een wisselend artistiek project langsheen de hele kust.



Charif Benhelima, Fantasy, #2, 2015


In het natuurgebied DE NACHTEGAAL wandel je door een duinengebied en recreatiecentrum op zoek naar de kunstwerken. Op de website van Beaufort kan je een plan downloaden en alle informatie over de kunstenaars en kunstwerken raadplegen.

Wij lieten ons alvast 'bekoren' en aan het denken zetten door de 'Sexmachine' van Oscar TUAZON, de neons 'Foreigners Everywhere' van het collectief CLAIRE FONTAINE of de spiegelsculptuur 'Crowning Moments' van Liesbeth DOMS.



Claire Fontaine, Untitled (Warm, War), 2009


Het Provinciedomein RAVERSYDE, vlakbij de luchthaven van Oostende, is een mix van natuurgebied en historische museumfunctie die zowel verwijst naar het vissersverleden uit de 15de eeuw als naar de 'Atlantikwall' uit de tweede wereldoorlog.

Hier wacht u een uitgebreid artistiek menu met bijvoorbeeld Ingrid LUCHE en Charif BENHELIMA, naast de intrigerende 'Kista del Sol' van Thorsten BRINKMAN of de monumentale tekening van Rinus VAN DE VELDE, hetbloemenperk van Kasper BOSMANS en het iconische filmfragment van Nicolas PROVOST.

Het ZWIN opent voor 'Beaufort Buiten de Grenzen' uitzonderlijk de deuren. Kijk zeker vooraf op de website waar u ook een plannetje kunt downloaden.

A DOG REPUBLICMark WALLINGERSUPERFLEX of het collectief CLAIRE FONTAINE wachten hier naast anderen op uw bezoek.



Pieterjan Ginckels, A-SHOVELIN SOUTH, 2015


Tussen 22 juni en 5 juli trekt een grootscheepse performance van Pieterjan GINCKELS en zijn team langs de kust van Knokke tot De Panne.

Mu.ZEE (http://beaufort2015.be/locaties/muzee) in Oostende herbergt enkele fragiele werken. 
Uiteindelijk lag in dit museum in 2003 de basis voor het project BEAUFORT.

Alle INFO  voor uw bezoek staat op de website van BEAUFORT



Art Spotter voor WATERSCHOENEN




Geen opmerkingen: